Hondencursus mogelijkheden en tips

Het begrip ‘hondencursus’ wordt niet door iedereen even serieus genomen. Onze mening is dat hondentraining van groot belang is om te zorgen dat je hond betrouwbaar, gehoorzaam en social/ lief is.

Hondencursus wordt ook nog wel eens verward met puppycursus of puppytraining. Hondencursussen zijn voor meer volwassen honden die al gedragspatronen ontwikkeld hebben. Puppie hebben deze patronen nog niet ontwikkeld. Zij moeten eerst leren luisteren en zindelijke worden. Zij gaan het nest verlaten en dienen te ‘socialiseren‘ om zo met mensen en de mensenwereld om te kunnen gaan. Puppies leren dan basiszaken als ‘poot geven‘, ‘wachen totdat er een teken gegeven is om te gaan eten‘, ‘zitten gaan op comando‘ of luisteren bij het uitlaten.

Een goede hondencursus is meer gericht op het afleren van ongewenst gedrag en het versterken van de positieve patronen die in de basis al gelegd zijn bij de pup. Wanneer dit niet gedaan is, kan een hondencursus dienen als ‘heropvoedingstraining‘.

Bij de gemiddelde hondencursus (de betere) ga je samen met de trainer en de hond veel verder and de basiscommando’s. Zo leer je de hond bijvoorbeeld om te blijven zitten totdat jij het commando geeft om actie te ondernemen of om te gaan staan waar jij wilt (bijvoorbeeld gaan zitten voordat een straat overgestoken gaat worden). Een andere populaire cursus is de ‘agility cursus‘. Op deze cursus leert de hond om allerlei dressuur achtige kunstjes uit te voeren.

Veelvoorkomende ‘problemen‘ die behandeld worden tijdens de betere hondencursus zijn: bedelen, riemtrekken, verbeterde zindelijkheid, opspringen, bijten, hyper activiteit, slecht luisteren, overmatig blaffen of ander ongewenst gedrag als het kapot maken van spullen (bijvoorbeeld het ‘eten van schoenen‘, graven of met de poten krabben).

 

 

Pagina's in deze categorie: